Høyhastighetskurs

Høyhastighetsbevis

Alle som kjører fritidsbåt opptil 24 meter eller vannscooter som kan oppnå en større fart enn 50 knop må ha høyhastighetsbevis fra 1. juni 2023.

Sail On AS er godkjent tilbyder av både den teoretiske og praktiske delen av høyhastighetskurset som må gjennomføres for å få utstedt beviset.

Goldfish29_No1
RIB i full fart

Læremål

Kursets mål er bevisstgjøring og holdningsendring. For å lykkes med det tar vi opp emner som fartøyslære, fartsfenomener, menneskelige faktorer, høyhastighetsmanøvrering- og navigasjon, sikkerhet og planlegging.

Selv om du kanskje er en erfaren båtfører tror vi at kurset vil lære deg noe nytt! Kurset er ikke ett kjørekurs, men vil allikevel gi deg den kunnskapen og bevissthet du trenger for å ta bedre valg når du kjører båt i høyere hastighetster.

Det stilles ingen direkte krav til tidligere erfaring, men du vil få veldig mye mer ut av kurset om du innehar noe erfaring fra tidligere i planende båt.

Veien til høyhastighetsbevis

  1. Det første du må gjøre er å gjennomgå et teoretisk kurs som avsluttes med en prøve. Det teoretiske kurset tar du hos oss via vårt nettkurs.
  2. Etter fullført teoretisk del kan du være med på praktisk del for Fritidsbåt og/eller vannscooter. Den praktiske delen er kun deltatt, og avsluttes ikke med en prøve.

Når den teoretiske delen er bestått, og den praktiske delen gjennomgått, vil kurstilbyderen melde dette til Sjøfartsdirektoratet. Etter det kan du søke om å få utstedt høyhastighetsbeviset. Merk at du ikke vil få tilsendt et fysisk sertifikat. Ved kontroll vil myndigheten finne det frem digitalt i sine systemer.

IMG_20230529_154315_055

Teoretisk del

Den teoretiske delen består av et nettkurs, eller klasseromskurs, som går over cirka 6 undervisningstimer.

Når kurset er gjennomført avsluttes den med en prøve som består av 30 flervalgs-spørsmål. 90% av disse må besvares riktig, det vil si maksimalt 3 feil.

Praktisk del

Når den teoretiske delen er gjennomført kan du melde deg på den praktiske delen. Den praktiske delen er delt opp i 2 forskjellige deler. En gjelder utsjekk for fritidsbåt, den andre gjelder for vannscooter.

For å få utstedt sertifikat for begge deler må du altså gjennomføre 2 forskjellige praktiske utsjekk.

Praktisk info

For den praktiske delen i båt trenger du ikke mer enn å stille opp på avtalt sted til avtalt tidspunkt. Vi stiller med båt, dresser, vester osv. Det er lurt å ta med lue og hansker hvis du er usikker på om det blir friskt. Blåser det mye bør du regne med at man muligens trenger et skift etter bølgekjøring.

For den praktiske delen på vannscooter må du stille med egen vannscooter. Den kan deles med opptil 3 deltakere per kurs. Vi stiller krav på at det brukes tørr- eller våtdrakt med egnet fottøy under gjennomføringen. I tillegg har man på seg egnet polstret flytevest og hjelm, som vi har tilgjengelig hvis ønsket. På vannscooter blir man våt uansett vær- og vindforhold, så et skift må du regne med.

IMG_2643